Ryan uit B1c

Ik ben Ryan en ik zat vorig jaar op basisschool De Voorzaan. Ik zit nu in klas B1c, dat is de brugklas havo/vwo. We hebben een leuke klas, wel een beetje druk soms, maar ik heb veel nieuwe vrienden gemaakt en ik zit ook met kinderen in de klas die ik van De Voorzaan ken. 

De eerste weken op het Zaanlands vond ik direct al erg leuk, ik moest alleen wel wennen aan het huiswerk. Gelukkig krijg ik dat allemaal op tijd af, zodat ik nog genoeg tijd over heb voor voetbal en vrije tijd. 

De leukste vakken vind ik geschiedenis en studieles. Onze docent geschiedenis is meneer Tavenier. Hij vertelt altijd mooie en grappige verhalen en laat er ook veel foto's en beelden bij zien. Laatst heeft hij over een oorlog vertelt tussen de Grieken en de Perzen, hij legt alles goed uit en maakt droge grappen. We krijgen geen huiswerk van hem, maar we moeten wel goed opletten in de les en aantekeningen maken. Hij stelt ook vragen aan de klas, waar we dan over na moeten denken of we gaan het met elkaar bespreken. 

Studieles krijgen we van onze mentor, mevrouw Louw. Zij geeft ons ook Nederlands en zij is heel aardig. Tijdens studieles hebben we het over van alles: het huiswerk, de toetsen, maar ook over hoe we met elkaar omgaan en wat er gebeurt in de wereld. 

Mijn eerste toetsweek is heel goed gegaan, ik heb geen onvoldoendes gehaald! Ik vind het Zaanlands Lyceum een leuke school omdat er veel aardige leerlingen en docenten zijn.

Opleidingen

Sofia uit G1a

Ik ben Sofia en ik woon in Wormer. Vorig jaar zat ik op basisschool De Weremere. Ik zit in klas G1a, een gymnasiumklas. Ik heb voor het Zaanlands Lyceum gekozen omdat ik het moderner vond dat de andere scholen en het gebouw is overzichtelijk met een duidelijke indeling. Ik koos voor gymnasium omdat ik wel zin had in extra uitdaging en mijn opa heeft vroeger ook gymnasium gedaan. Ik heb met hem weleens wat Griekse vertalingen gedaan en dat was altijd leuk om te doen. 

Ik vind Frans gewoon een heel mooie taal
Mijn favoriete vakken zijn techniek, Latijn en Frans. Ik vind Frans gewoon een heel mooie taal die ik graag goed wil leren. Bij techniek vind ik het leuk om precies te rekenen en te meten en dan dingen te maken met hout of metaal. Latijn vind ik leuk omdat het weer heel anders leren is dan bij Frans, Latijn is als een soort basis voor alles.

Mijn favoriete docent is mevrouw Hadri. Zij geeft wiskunde en ze is heel lief en kan goed uitleggen. Het huiswerk vind ik wel meevallen, ik maak veel huiswerk in de les en als ik tijd heb thuis, dan werk ik voor veel vakken vooruit. 

Het allerleukste aan het Zaanlands vind ik dat het een fijne school is met een goede sfeer en veel aardige docenten.

onze school

Irfan uit B1b

Ik ben Irfan en ik kom van basisschool De Dijk in Assendelft. Ik moet wel ver fietsen naar school, maar dat went vanzelf. Ik wilde per se naar het Zaanlands omdat vrienden van de basisschool en uit de buurt al op het Zaanlands zaten. Ik hoorde dat het een goede en leuke school is, met veel activiteiten voor leerlingen.

Onze klas is de leukste klas!
Ik zit in klas B1b en dat is de leukste klas! We hebben veel lol met elkaar en we gaan goed met elkaar om. Niemand is bang om iets te zeggen of te doen. Deze goede band is ontstaan op het brugklaskamp is september, dat vond ik echt superleuk. De bonte avond was het leukst, we gingen allemaal los. Onze juniormentoren, Jill, Benjamin en Indy, waren ook mee op kamp. Zij zitten al in de bovenbouw en gingen lekker met ons kletsen over school. Het is heel fijn dat we altijd bij onze juniormentoren terecht kunnen, dat is toch weer anders dan bij docenten.

Mijn favoriete docenten zijn meneer Hageman en meneer Belleman. Bas Hageman is mijn mentor. Bij hem in de les is er altijd een goede sfeer en hij is ook heel grappig. Meneer Belleman geeft Kunst en werkt al heel lang op het Zaanlands en hij is eigenlijk al met pensioen. Maar hij gedraagt zich als een man van twintig! Hij heeft heel veel energie en het is altijd lachen bij hem in de les. 

De eerste schooldag was spannend...
Het begin van het schooljaar vond ik heel erg spannend, omdat ik de enige in de klas was die niemand kende. Ik was ook de enige van mijn basisschool die naar het Zaanlands ging. Ik heb toen bedacht dat ik maar beter een beetje gek kon doen om op te vallen om met mensen in contact te komen. Binnen een week had ik al nieuwe vrienden.

De eerste toetsweek is goed gegaan, ik had voor alles voldoende. De volgende toetsweek vind ik minder spannend, omdat ik nu heb gezien dat ik het gewoon kan. Het huiswerk is soms veel, maar ik krijg het wel overdag allemaal af. Ik train drie keer in de week voor voetbal, dus het is fijn dat dit lukt. 


Ik hou wel van een feestje!
Het leukst aan het Zaanlands vind ik de gezelligheid en alle activiteiten voor leerlingen.  Deze week gaan we met de Lyceumuren Diergedrag naar Artis, dat is mijn keuzevak op woensdagmiddag. Ik zou ook wel graag bij de ZLV willen, ik hou wel van een feestje!

leerlingloket

Danique uit A2c

Ik ben Danique en ik zit in 2 vwo, ik doe atheneum. Ik kom van basisschool Et Buut in Zaandam. Het allerfijnste aan het Zaanlands Lyceum vind ik dat er een goede sfeer is en dat docenten echt aandacht voor je hebben. 

Vorig jaar zat ik in de brugklas, in B1b. Ik weet nog dat ik heel erg zenuwachtig was voor de eerste dagen. Ik was bang dat ik geen nieuwe vrienden zou maken. Ik kende natuurlijk wel al veel kinderen van Et Buut, maar toch.. het is altijd spannend om nieuwe mensen te ontmoeten. De eerste dagen gingen we met onze mentor allerlei kennismakingsspellen doen, zodat je met onbekende klasgenoten moést praten. Dat waren best gênante, ongemakkelijke gesprekken, maar het heeft wel gewerkt! Inmiddels heb ik veel nieuwe vrienden gemaakt. 

Mijn favoriete vak is Kunst
Ik haalde goede cijfers in de eerste klas en de meeste vakken gingen me best makkelijk af. Daarom kon ik doorstromen naar 2 vwo. Nu zit ik in A2c, een heel leuke klas. Onze mentor is meneer Tiggelman, hij geeft Kunst en dat is mijn favoriete vak. We krijgen opdrachten om aan te werken, maar er is heel veel vrijheid en dat vind ik fijn. 

Op school worden veel activiteiten voor leerlingen georganiseerd, je mag kiezen waar je aan meedoet. Ik vind de schoolfeesten heel leuk, die worden goed georganiseerd en zijn heel gezellig. En elke woensdagmiddag is er een GSA-bijeenkomst in de Rode Zaal, daar ga ik ook weleens heen, maar niet elke week. We praten dan met leerlingen uit verschillende leerjaren over van alles en nog wat, over identiteit en worstelingen die je weleens tegenkomt in je leven.

Alles is hier goed geregeld
Ik ben blij dat ik voor het Zaanlands heb gekozen. Het is fijn dat de school aandacht voor je heeft als het even niet lekker gaat of als er iets aan de hand is. Er wordt echt met je meegedacht en naar je geluisterd.  Alles is hier heel goed geregeld.

nieuws