In het schoolondersteuningsprofiel staat een uitgebreide beschrijving van het begeleidingsaanbod binnen het Zaanlands Lycem.
Elke klas heeft een mentor. Deze is voor leerlingen en ouders het eerste aanspreekpunt. Zijn hoofdtaak is zorgen voor het welbevinden van zijn leerlingen. Hij bewaakt de goede (werk)sfeer, volgt de vorderingen van zijn leerlingen en bespreekt individuele problemen. Ook organiseert hij verschillende activiteiten met zijn klas.
De leerjaarbegeleiders en afdelingsleiders zijn verantwoordelijk voor de leerlingbegeleiding in hun afdeling. Zij stemmen de activiteiten van de mentoren op elkaar af en geven leiding aan de dagelijkse gang van zaken. De afdelingsleiders zijn daarnaast verantwoordelijk voor het onderwijskundige beleid in hun afdeling.
Voor de onderbouw zijn er dagelijks begeleidingsuren na schooltijd per vak. Leerlingen kunnen daar zonder aanmelding naar toe om hun vragen te stellen. Tijdens deze uren is er ook ruimte voor hulp en tips bij studievaardigheden zoals: huiswerkaanpak, leren ‘leren’ en plannen en organiseren.
In de huiswerkklas na schooltijd kunnen leerlingen uit de onderbouw rustig en zonder afleiding huiswerk maken onder begeleiding van geselecteerde bovenbouwleerlingen. Ook kunnen leerlingen hulp krijgen bij plannen, overhoren en vakgerichte vragen. De huiswerkklas is geen bijles, de leerlingen gaan zoveel mogelijk zelfstandig aan het werk. Voor deze begeleiding vragen we een vergoeding van 25 euro. Aanmelden en vragen gaat via huiswerkklas@zaanlands.nl.
Leerlingen die voor een vak bijles nodig hebben, kunnen gebruik maken van een tutor. Een tutor is een leerling uit de bovenbouw. De tutoren worden jaarlijks door ons getraind op school. Voor deze begeleiding vragen we een vergoeding. Aanmelden voor een tutor loopt via de mentor.
Op onze school streven we naar een veilige en respectvolle omgeving. Pesten wordt niet getolereerd en we hanteren een duidelijk pestprotocol. De anti-pestcoördinator is het aanspreekpunt voor leerlingen, ouders en medewerkers, ziet toe op de uitvoering van het protocol en organiseert preventieve activiteiten.
Samen werken we aan een inclusieve sfeer waarin iedereen zich veilig voelt. Bij pestproblemen kunt u terecht bij de mentor of mailen naar antipestcoordinator@zaanlands.nl.
Naast de basisbegeleiding heeft het Zaanlands Lyceum extra ondersteuning op schooleigen thema’s.
De COB, ook wel zorgcoördinator genoemd, is op het Zaanlands Lyceum Denise Albrecht. Zij stuurt het ondersteuningsteam aan, coördineert ondersteuningstrajecten, is het aanspreekpunt met betrekking tot het beleid op dit gebied en onderhoudt externe contacten. Leerlingen kunnen een berichtje sturen in teams: Denise Albrecht. Ouders kunnen contact opnemen via d.albrecht@zaanlands.nl of 06-51008664.
Op het Zaanlands Lyceum begeleiden speciaal opgeleide docenten, zogeheten counselors, leerlingen met persoonlijke problemen die het functioneren op school belemmeren. Aanmelding verloopt via de mentor of leerjaarbegeleider. Een leerling kan ook direct contact opnemen met de coördinator ondersteuning en begeleiding.
Sommige leerlingen ervaren zoveel spanning rondom schoolprestaties dat het hun functioneren belemmert. De beslissing of een leerling hiervoor in aanmerking komt, wordt genomen door de mentor en de coördinator ondersteuning en begeleiding. Aanmelding verloopt via de mentor.
Leerlingen met een dyslexieverklaring krijgen extra faciliteiten, zoals extra tijd en ingesproken boeken, in overleg met de dyslexiecoördinator. Onderbouwleerlingen spreken twee keer per jaar met de coördinator; bovenbouwleerlingen op eigen initiatief. Bij een vermoeden van dyslexie loopt dit via de mentor. De dyslexiecoördinator neemt dan contact op voor een Dyslexie Screening Test. Meer informatie staat in het dyslexiebeleid.
De schoolmaatschappelijk werker biedt kortdurende begeleiding aan leerlingen met persoonlijke problemen. Indien nodig wordt doorverwezen naar externe hulp.. Voor leerlingen onder de 16 is ouderlijke toestemming vereist. Aanmelding verloopt via de mentor of leerjaarbegeleider of direct via de coördinator ondersteuning en begeleiding.
Het Zaanlands Lyceum ondersteunt NT2-leerlingen (minder dan 6 jaar onderwijs in Nederland) zodat zij op hun cognitieve niveau kunnen functioneren. Zij krijgen faciliteiten zoals extra tijd bij toetsen en examens, en mogen gebruik maken van verklarende en moedertaal-Nederlands woordenboeken. Indien nodig is extra begeleiding mogelijk, afgestemd op de hulpvraag, onder coördinatie van de NT2-coördinator. Na 6 jaar onderwijs in Nederland vervalt de NT2-status. De NT2 coördinator is Silvia Kroon, s.kroon@zaanlands.nl.
Het Zaanlands Lyceum biedt met de Trajectgroep maatwerkondersteuning voor leerlingen die tijdelijk of langdurig moeite hebben met regulier onderwijs, bijvoorbeeld door ASS, AD(H)D, medische of psychische problematiek. De Trajectgroep biedt een vaste, voorspelbare plek met begeleiding gericht op zelfredzaamheid, welzijn en aansluiting bij het onderwijs. Ondersteuning wordt geboden door een schoolpsycholoog en twee pedagogen, en omvat o.a. dagstructuur, time-outs, vaardigheidstraining, onderwijsaanpassingen en contact met ouders/ externe hulpverleners. Aanmelding verloopt via de coördinator ondersteuning en begeleiding. De Trajectgroep fungeert ook als intern expertisecentrum.
Het Zaanlands Lyceum is aangesloten bij het Samenwerkingsverband VO Zaanstreek (SVZ). In dit samenwerkingsverband werken de scholen nauw samen aan een goede structuur voor leerlingen met specifieke ondersteuningsbehoeften.
Ouders en jongeren die vragen hebben over passend onderwijs, advies willen of willen praten met iemand die meedenkt, kunnen terecht bij de school of bij het ouder- en jeugdsteunpunt. Ieder samenwerkingsverband heeft een ouder- en jeugdsteunpunt. Het is er om ouders en jongeren te helpen en werkt onafhankelijk.
Informatie over passend onderwijs in het voortgezet onderwijs in onze regio en informatie over het ouder- en jeugdsteunpunt is te vinden op de website van het Samenwerkingsverband VO Zaanstreek.
Aandachtsfunctionaris huiselijk geweld en kindermishandeling
Op school is een aandachtsfunctionaris kindermishandeling aangesteld. Deze coördineert de aanpak van kindermishandeling en huiselijk geweld, ondersteunt collega’s bij het volgen van de meldcode, fungeert als vraagbaak en onderhoudt contact met externe instanties. Ook zorgt de functionaris voor goede informatievoorziening en bevordert een veilig schoolklimaat waarin leerlingen zich beschermd voelen. De aandachtsfunctionaris op het Zaanlands Lyceum is Denise Albrecht, te bereiken via d.albrecht@zaanlands.nl.
Externe hulplijnen buiten school(tijden)
Als er sprake is van nood en de school niet bereikbaar is (bijvoorbeeld buiten schooltijden of in vakanties) en/of de situatie vraagt om urgente en/of acute hulp waarbij er niet gewacht kan worden tot iemand van school beschikbaar is, zijn de volgende hulplijnen beschikbaar: Veilig Thuis via 0800-2000 (gratis en 24/7 bereikbaar), de eigen huisarts tijdens kantoortijden, GGD meldpunt bijzondere zorg en advies en team suïcide (tijdens kantoortijden: mabz@ggdzw.nl of via 075 – 651 8380). Bel bij acuut gevaar altijd 112.
Jongeren kunnen anoniem chatten en bellen met professionals bij: stichting 113 zelfmoordpreventie (www.113.nl of bel 113), Fier voor slachtoffers van geweld (www.fier.nl, ma t/m vr 16.00-6.00 uur, weekend: 20.00-6.00 uur), Centrum Seksueel Geweld (Home - Centrum Seksueel Geweld of bel 0800-0188) of anoniem bellen met de kindertelefoon (0800-0432).