Welkom

Folder klas 1

een dag in klas 1

Hoe ziet een schooldag op het Zaanlands Lyceum eruit? Kijk mee!
Misschien kom je wel bekenden tegen?
 
 

wennen

De overstap van de basisschool naar de middelbare school is groot en spannend. Daarom maak je bij ons vóór de zomervakantie al kennis met je nieuwe klas en de mentor. Dat scheelt een hoop spanning op de eerste schooldag.
 
De eerste week leer je samen met je klasgenoten hoe het rooster werkt, waar de lokalen zijn en wat er van je verwacht wordt op school. Voor je het weet ben je gewend!
 

brugklaskamp

In september ga je met de klas drie dagen op kamp om elkaar goed te leren kennen.  Samen sporten, spellen doen, koken en eten en de omgeving ontdekken... een kamp om nooit te vergeten.

Leren leren

Huiswerk en leren voor toetsen, ook dat is wennen. In de lessen ga je 'leren leren'. Hoe maak je een planning? Hoe leer je woordjes voor Frans en Engels? Hoe maak je een samenvatting?  Stap voor stap raak je gewend aan het schoolwerk en voel je je zeker genoeg om er zelf mee aan de slag te gaan.

Welke brugklas past bij jou?

We hebben vijf verschillende soorten klassen in leerjaar 1:

- brugklas havo/vwo
- gymnasium
- gymnasium bètaplus
- atheneum
- atheneum bètaplus

 

brugklas havo/vwo

Met het basisschooladvies havo of havo/vwo kom je in de brugklas havo/vwo. In het eerste jaar kijken we welk niveau het beste bij je past voor leerjaar 2: havo of vwo. Binnen het vwo kan je doorstromen naar gymnasium of atheneum. 

gymnasium

Met het basisschooladvies vwo heb je op het Zaanlands Lyceum meerdere keuzes. Vind je het leuk om dingen te leren en te weten, om je hersens flink aan het werk te zetten? Kies dan voor ons gymnasium!

 

 

Folder gymnasium

Op het gymnasium leer je over de taal en cultuur van de Grieken en Romeinen. In leerjaar 1 start je met het vak Latijn en Verdiepingsonderwijs. In leerjaar 2 start je met Grieks. Twijfel je of het gymnasium bij je past? Kom dan langs op de derde verdieping op de Open Dag.

Veel van onze leerlingen op het gymnasium  gaan voor extra uitdaging en volgen bijvoorbeeld ook Fast Lane English waardoor ze al in de vijfde het eindexamen Engels kunnen doen. Of ze kiezen voor het vak physics. Andere leerlingen hebben voor een of meer vakken een Traject op Maat.  Meer- of hoogbegaafde leerlingen zitten bij ons op het gymnasium helemaal op hun plek. 

Talent

Atheneum

Het atheneum is net als het gymnasium een opleiding binnen het vwo. In de eerste klas atheneum ligt het tempo hoger dan in de brugklas havo/vwo. Ook krijg je bij sommige onderwerpen meer uitdaging.  Als je de smaak te pakken hebt, kan je  na 1 atheneum  doorstromen naar het gymnasium.

bètaplus

Heb jij vwo-advies en kies je voor ons atheneum of gymnasium? Misschien is het extra bètaplus programma dan ook wel iets voor jou.

Bètavakken zijn bijvoorbeeld natuuurkunde, sterrenkunde en scheikunde. Op het Zaanlands Lyceum hebben we die vakken gemixt in het vak Physics. Je kunt dit vak vanaf klas 1 volgen tot en met je eindexamen in de stroom bètaplus.

Je leert over het periodiek systeem van de elementen, we discussiëren in de klas over de wereldbeelden van Copernicus en Aristoteles en je verdiept je in het leven van een ster! Je gaat ook onderzoekjes doen en experimenten, bijvoorbeeld met de elektrische stroomkring. Er zijn geen toelatingseisen voor bètaplus. Leerlingen met een vwo-advies en interesse en aanleg voor bètavakken zijn van harte welkom. 

Juniormentor

Een juniormentor is een leerling uit de bovenbouw die gekoppeld is aan een eerste klas. De juniormentor helpt je om de school te leren kennen en geeft goede tips over huiswerk en activiteiten op school. De juniormentoren gaan natuurlijk ook mee op brugklaskamp!
 
 

 

Vraag!

Heb je een vraag voor ons? Kim van der Meer, onze afdelingsleider van de onderbouw, staat jou en je ouders graag te woord. Ze is bereikbaar via 075-6170055 of k.vandermeer@zaanlands.nl.
 
 

aanmelden nieuwe leerling