Het Zaanlands Lyceum is een openbare school voor havo, atheneum en gymnasium. Op onze school is volop ruimte voor ontwikkeling, op sociaal en intellectueel vlak. Kenmerkend voor de school is het open klimaat, de goede relatie tussen docenten en leerlingen en de nieuwsgierige leer- en leefsfeer.
In het schooljaar 2024-2025 heeft het Zaanlands Lyceum 1180 leerlingen. Ongeveer een vijfde deel van deze leerlingen volgt de gymnasiumopleiding; van de overigen volgt de helft het atheneum en de helft de havo.
Als stads lyceum staan we middenin de Zaanse samenleving. De rijke mix van achtergronden, normen, waarden en identiteiten benutten we om onze gezamenlijke kennis van de wereld uit te breiden en onze horizon te verbreden.
Een rijk en divers onderwijsaanbod
Een aantal voorbeelden:
• De leerlingen van de eerste en tweede klassen volgen een half jaar een middag per week lyceumuren. Zij maken dan een keuze uit vakken die niet regulier op het rooster staan.
• Voor leerlingen met veel aanleg en belangstelling voor exacte vakken biedt de school in klas 1 t/m 6 atheneum en gymnasium de bètaplusstroom aan.
• Aan atheneum- en gymnasiumleerlingen die goed zijn in Engels, geeft de school vanaf leerjaar 3 de mogelijkheid Fastlane English te volgen. Deze leerlingen doen al examen in klas 5. Ze krijgen dus Engels in een snel tempo en op een hoog niveau.
•Leerlingen van de eerste en tweede klas kunnen van maandag tot en met donderdag begeleiding krijgen bij hun huiswerk.
• In de Tweede Fase van havo en vwo kunnen de leerlingen kiezen voor een dubbelprofiel.
• In klas 5 en 6 vwo kunnen de leerlingen extra lessen Engels volgen, waarin ze worden voorbereid op het Cambridge Proficiency Certificate.
• De school is Partnerschool van het Goethe-Institut. Leerlingen kunnen het Goethediploma behalen voor het vak Duits.
• Voor het vak Frans kunnen leerlingen deelnemen aan het examen DELF.
• Het Zaanlands Lyceum is bètapartner, wat betekent dat aan de bètavakken extra aandacht wordt geschonken. Op de havo wordt in de bovenbouw NLT (natuur, leven en techniek) gegeven; op het vwo wiskunde D.
• Het Zaanlands Lyceum is Olympiadeschool. Jaarlijks doen leerlingen mee aan Olympiades (wedstrijden) in verschillende vakken.
• In klas 5 vwo wordt standaard verdiepingsonderwijs aangeboden in de vorm van keuzemodulen
Maatwerk
Aan bepaalde leerlingen biedt de school maatwerk. Dit geldt al jaren voor leerlingen die kunst of sport op een hoog niveau beoefenen. Om hun de mogelijkheid te geven deel te nemen aan wedstrijden of trainingen, wordt, indien nodig, hun (toets)rooster aangepast. Voor leerlingen met bijzondere cognitieve capaciteiten kent het Zaanlands Lyceum het Traject op Maat (TOM). De zogenoemde TOM-leerlingen hebben in een aantal gevallen een lesrooster dat afwijkt van dat van hun klasgenoten. Zij volgen bijvoorbeeld een vak in een hogere klas of volgen extra vakken, waardoor ze niet alle lessen kunnen bijwonen. Leerlingen uit de voorexamenklas leggen in sommige gevallen al een jaar eerder dan hun klasgenoten het examen af in één of meer vakken. Een minder ingrijpend Traject op Maat is ook mogelijk. Aan leerlingen die voor een vak bijzonder goed presteren, bieden docenten de mogelijkheid om naast of in plaats van de reguliere lesstof andere stof te verwerken. Het Zaanlands Lyceum is lid van het Pre-University College van de Vrije Universiteit. Dit betekent dat een (beperkt) aantal leerlingen kan deelnemen aan masterclasses, waar in sommige gevallen ook onderzoek wordt gedaan.
BPS
De school is lid van het netwerk van Begaafdheidsprofielscholen (BPS). De scholen van dit netwerk spannen zich in om aan cognitief begaafde leerlingen onderwijs te bieden dat bij hen past. Het hierboven genoemde Traject Op Maat is hiervan een goed voorbeeld, evenals de bètaplusklas en Fast Lane English. Ook delen de leden van de BPS ervaringen en kennis.