Schoolgids

Ouders

 

Communicatie en voorlichting

Ouderavonden
In september / oktober nodigt de school ouders uit voor een kennismakingsavond met de nieuwe mentor, met voorlichting over het leerjaar.
In de loop van het cursusjaar worden twee spreekavonden belegd om de ouders de gelegenheid te geven met docenten te spreken over de vorderingen van hun kind. Deze spreekavonden beginnen aan het einde van de middag. Het wordt op prijs gesteld als ouders met hun kind naar school komen. De eerste ouderspreekavond vindt plaats na het eerste kwartaal. De precieze data van ouderspreekavonden worden via de Zaanlands-app bekendgemaakt. Ouders ontvangen ook een uitnodiging per e-mail. De spreektijd per docent is noodgedwongen maar kort. Ouders die een langer gesprek wensen, kunnen daartoe een afspraak maken met de mentor of een docent.

Zaanlands VO app
In de Zaanlands VO app vinden ouders onder andere nieuwsberichten, de jaarkalender, contactgegevens, praktische informatie en antwoorden op de meest gestelde vragen. Ook kunnen ouders hun kind absent melden of verlof aanvragen. De Zaanlands VO app is openbaar, iedereen kan de app bekijken door de VO app te downloaden in de app store. Voor het absent melden en verlof aanvragen is een toegangscode voor ouders nodig, de andere menu’s zijn openbaar.

Magister
We gebruiken Magister als administratiesysteem en leerlingvolgsysteem. Ouders en leerlingen krijgen een eigen inlogcode om het rooster en cijfers te kunnen zien. Magister is ook als app verkrijgbaar.

E-mail
Berichten sturen we ouders via e-mail. In de Zaanlands VO app vinden ouders een overzicht van e-mailadressen om in contact te komen met medewerkers van de school.

Website
Op zaanlands.nl vinden ouders naast nieuws uit de school ook praktische informatie in het menu Informatie. Hier staan documenten als de overgangsnormen, protocollen en beleidsstukken.

Telefoon
De school is bereikbaar tussen 8.00 en 16.00 uur via 075-6170055. Ouders kunnen ook een e-mail sturen naar een van de medewerkers met het verzoek om teruggebeld te worden. Een overzicht van e-mailadressen staat in de Zaanlands VO app.

Medezeggenschap

In het onderwijs is de WMS, de wet op de medezeggenschap, van kracht. De medezeggenschapsraad bestaat uit een oudergeleding, een leerlinggeleding en een personeelsgeleding. In de WMS is onder meer vastgelegd ten aanzien van welke zaken ouders en/of leerlingen en/of personeel adviesrecht of instemmingsrecht hebben.

Op bestuursniveau, dus voor alle scholen van OVO, functioneert een Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR). De werkzaamheden van de GMR beperken zich tot aangelegenheden die van gemeenschappelijk belang zijn voor de openbare scholen voor voortgezet onderwijs in Zaanstad.

Ouders kunnen contact opnemen met de oudergeleding van de MR via het e-mailadres OMR@zaanlands.nl

MR-leden 2024-2025

ouders

Anouk Diepenbroek
Julian Happe
Amber Zaal

leerlingen
Amira Ben Hadj M'hamed
Fiona Berkenbos
Jesse de Leeuw

personeel
Paula Baas (voorzitter)
Olivier de Bruijn (secretaris)
Sander Achterberg
Yael van Dansik
Jean Bernard Franken
Maarten Ternede

Leermiddelen

In het voortgezet onderwijs geeft de school aan de leerling de benodigde leermaterialen, dat wil zeggen leerboeken, werkboeken, projectboeken en tabellenboeken, cd’s en dvd’s, in bruikleen voor de duur van de opleiding. Er wordt hiervoor door de overheid een bedrag per leerling beschikbaar gesteld aan de school.

De leermaterialen worden telkens voor de duur van een schooljaar in goede staat ter beschikking gesteld.

 

Wij verwachten dat leerlingen

  • zorgvuldig omgaan met de schoolboeken en digitale leermaterialen;
  • de schoolboeken kaften en onderhouden;
  • de leermaterialen gebruiken in overeenstemming met hun bestemming;
  • de leermaterialen niet aan iemand anders uitlenen of verhuren.

 

Aan het einde van het schooljaar worden de leermaterialen door de leerlingen weer op school ingeleverd. De ingeleverde schoolboeken verkeren

  • in complete staat, dat wil zeggen inclusief eventuele bijlagen zoals bijvoorbeeld cd-roms en woordenlijsten;
  • in goede staat, dat wil zeggen dat
  • de bladzijden van de boeken nog goed gelijmd of gebonden zijn (dus geen losse bladzijden);
  • de schoolboeken niet beschreven zijn;
  • geen van de bladzijden van de schoolboeken gevouwen is (geen “ezelsoren”);
  • er in de bladzijden van de schoolboeken niet geknipt of gescheurd is;
  • er in de schoolboeken geen stickers geplakt zijn.

 

Bij de start van het schooljaar ontvangen leerlingen en ouders/verzorgers een overzicht van de beschikbaar gestelde leermaterialen;

Bij het inleveren ontvangen leerlingen en ouders/verzorgers een melding dat de leermaterialen retour zijn ontvangen;

Leermaterialen die niet of niet compleet worden ingeleverd, worden door de school in rekening gebracht bij de leerling dan wel diens ouders/verzorgers. 

Vrijwillige ouderbijdrage

Op het Zaanlands Lyceum organiseren wij activiteiten waar de school geen bekostiging voor ontvangt. Het gaat bijvoorbeeld om vieringen, excursies, projecten, de lyceumuren, talentmodules en evenementen.  

Uw kind doet altijd mee aan de activiteiten die wij als school aanbieden. Wij mogen voor deze activiteiten een vrijwillige ouderbijdrage vragen. De oudergeleding in de medezeggenschapsraad op school stemt in met de hoogte van de vrijwillige ouderbijdrage en de activiteiten waar deze aan wordt besteed.  Aan het begin van het schooljaar organiseren wij per leerjaar een informatieavond over welke activiteiten er voor uw kind gepland zijn, hoe we deze willen gaan bekostigen, wanneer een activiteit wel of niet door kan gaan en het moment waarop we daarover gaan beslissen.

Ons uitgangspunt is dat alle leerlingen meedoen aan de activiteiten van onze school. Wij kunnen echter besluiten dat een activiteit niet doorgaat als er onvoldoende financiering is, maar als de activiteit doorgaat doet elke leerling uit de klas mee. Wij sluiten geen leerlingen uit, omdat ouders(s)/verzorger(s) de vrijwillige ouderbijdrage niet kunnen of willen betalen.

Het bedrag van de vrijwillige ouderbijdrage is  €150,- voor schooljaar 2024-2025.

Laptops

Op het Zaanlands Lyceum werken we in de les grotendeels met boeken, schriften en pennen. We vinden het belangrijk dat leerlingen niet de hele dag achter een scherm zitten en willen juist de les als optimale leeromgeving gebruiken, waarbij met elkaar spreken, luisteren, aantekeningen maken en schrijven belangrijke elementen zijn voor het leren en de concentratie. Het digitale onderwijs kent echter ook voordelen. Denk aan de mooie online leeromgevingen waarin de leerlingen zich extra kunnen verdiepen en verbreden of extra kunnen oefenen. Daarnaast vinden we het belangrijk om de leerlingen te laten oefenen met ICT, ter voorbereiding op studie en beroep.

Hoewel het meeste digitale werk thuis zal plaatsvinden, komt het dus ook voor dat we op school werken op de laptop ter aanvulling van de les.  We vragen de leerlingen in leerjaar 1 tot en met 3 hiertoe hun eigen laptop mee naar school te nemen. Voor leerjaar 4 tot en met 6 zijn nog laptops op school aanwezig.

Ouders worden in de gelegenheid gesteld via de The Rent Company een device te kopen of te huren. Het aanschaffen van een device is zeer wenselijk, echter mag de school het niet verplichten. Voor ouder(s)/verzorger(s) die om welke redenen dan ook geen device wensen aan te schaffen, bestaat de mogelijkheid om bij de school een device aan te vragen. De school zorgt in dit geval voor een volwaardig alternatief, dit device kan echter alleen op school gebruikt worden en de school niet verlaten.

Stichting Leergeld

Heeft u moeite om schoolspullen voor uw kind te betalen? Stichting Leergeld Zaanstad kan u helpen. Leergeld Zaanstad doneert bijvoorbeeld een tweedehands laptop, een fiets, een rugzak, een bureau met stoel of andere spullen die nodig zijn om goed mee te kunnen doen op school. Leergeld Zaanstad vindt dit belangrijk, want als een kind goede schoolspullen heeft kan een kind beter leren en zich goed ontwikkelen. Want altijd geldt: elk kind mag meedoen.

Leergeld Zaanstad is een stichting met vrijwilligers. De stichting richt zich op kinderen van 4 tot en met 17 jaar uit gezinnen met minimale financiële middelen, zodat zij kunnen meedoen aan onderwijs, op school en thuis.

Als u een aanvraag doet bij Leergeld komt er altijd iemand bij u langs. Deze huisbezoeker komt natuurlijk altijd op een moment dat het u goed uitkomt. De huisbezoeker wijst u de weg en samen maakt u de juiste keuzes om uw kind te kunnen laten meedoen op school.

Wilt u een aanvraag doen? Ga naar http://www.leergeldzaanstad.nl en klik op ‘een aanvraag doen’ of ‘start hier uw aanvraag’.