Chemie in actie!

Gepubliceerd op 18 december 2023

havo 5 scheikunde dag

Scheikunde dag 5 havo – Chemie in Actie!

In de lessen zijn we bij scheikunde in 5 havo druk met elektrochemische reacties. Reacties waarbij onder andere zouten kunnen worden omgezet in metalen. Natuurlijk hebben wij Tata Steel in onze backyard waar op grote schaal ijzererts wordt omgezet in ijzer. Dit ijzer zetten zij weer om in vele producten zoals staal of andere legeringen, die ook nog eens voorzien kunnen worden van een mooi jasje van zink of een andere wijze van corrosiepreventie.

Een prachtige kans dus voor de leerlingen om CHEMIE in ACTIE te zien! Wij hebben een rondleiding gekregen over het terrein waarbij we de weg van grondstof tot eindproduct hebben gevolgd. Onderweg hebben we vloeibaar ijzer uit de hoogoven zien stromen en hebben we een kijkje mogen nemen in de Warmbandwalserij waar de warmte van het metaal goed voelbaar is. Ook hebben we de Dompelverzinklijn van binnen mogen bekijken waarbij een zeer dun laagje zink op het metaal wordt aangebracht zodat het staal beschermd wordt en kan worden gebruikt om blikjes frisdrank of auto’s mee te maken.

We hebben ook een stuk college gehad van de medewerkers van Tata Steel waarbij we hebben gekeken naar de transitie waarin zij zich bevinden. Het vervangen van koolstof door waterstof om green steel te kunnen gaan produceren. Daar komt natuurlijk veel bij kijken, zoals windenergie van zee en elektrolysers om de waterstof te produceren. Maar de wil en het plan is er.

Voor de leerlingen was het een bijzondere dag waarbij zij hun leerstof tot leven zagen komen en inzicht hebben gekregen in hoe groots de chemie bij het maken van ijzer en staal wel niet is. We hopen dat het de leerlingen ook helpt in hun keuze voor studie en carrière.

Paulien Muijs & Roy Wiersma (docenten scheikunde)