Collegetour AMC

Gepubliceerd op 15 mei 2024

pathologie

Collegetour AMC – Pathologie

Vandaag hebben wij ons bèta-activiteiten seizoen voor leerlingen afgerond met de Collegetour naar het AMC. We bezochten de afdeling Pathologie waar een rijk programma voor onze 32 (!) leerlingen uit 4H, 4V en 5V was voorbereid. Zo bezochten we de uitsnijkamer en het diagnostieklaboratorium en hebben we samen met het hoofd van de afdeling getuurd naar echt menselijk weefsel onder de multihead microscoop. Het was daarbij toch wel indrukwekkend dat we echte monsters uit het ziekenhuis voorbij zaken komen en de werknemers zelf vertelden over hun werk.

Na het rondje over de afdeling kregen we een interactief college van twee studenten biomedische wetenschappen die hun 3e jaars onderzoek vervullen bij de Pathologie. Hun onderzoek richt zich erg op de rol van eiwitten/enzymen bij ziektes in de darmen. Zij konden aan onze leerlingen goed uitleggen wat de rol van biologie en scheikunde is in dit medisch onderzoek. Ook hebben zij de leerlingen verteld waarom zij hun studie hadden gekozen en wat ze er zo leuk aan vinden. Mooie informatie voor onze voorexamenleerlingen die toch moeten gaan nadenken over hun vervolgopleiding.

We sloten de Collegetour af met een rondleiding in het Vrolik museum dat in het AMC gevestigd is. Het museum vol menselijke rariteiten was zowel fascinerend als heel bijzonder te noemen.

Al met al was deze laatste Collegetour een groot succes en een mooie rijke ervaring voor onze leerlingen.

Hartelijke groet,
Brigitte Blonk & Roy Wiersma
Het Bètacoördinaat