Collegetour Cargill

Gepubliceerd op 02 februari 2024

van boon tot brownie

6 vwo naar Cargill

Nederland is wereldwijd een van de grootste verwerkers van cacao. De fabrieken van Cargill spelen hierin een sleutelrol. Afgelopen dinsdag zijn 6 leerlingen uit 6 vwo naar de fabriek in Wormer geweest. We kregen uitleg over waar de cacao vandaan komt en hoe het in Nederland wordt verwerkt. Tijdens het college kregen we ook uitleg over het proces dat Dutching heet, dit door Nederlanders bedachte proces geeft de donkere kleur aan cacao.

Na dit college gingen de PBM’s (persoonlijke beschermingsmiddelen) aan en kregen we een rondleiding door de fabriek. We hebben het hele proces in de fabriek gevolgd, van cacaomassa tot cacaopoeder ingepakt en wel. Onderweg hebben we zelf elk 2 potjes gevuld met cacao, ons eigen monster. Volgende stap was om de eigen cacao te gebruiken voor het maken van een brownie.

Terwijl de brownies in de oven stonden hebben we het kwaliteitslab bezocht waar we onze eigen cacaomonsters onderzochten op zuurtegraad, kleur en smaak. Het was leuk om te zien dat deze onderzoeken uiteindelijk leiden tot de perfecte blend zodat elke zak cacaopoeder de juiste smaak heeft. We sloten de dag af met het proeven van onze brownies. Een geslaagde dag!

Roy Wiersma
docent scheikunde