Zaanlands Smartphonevrij

Gepubliceerd op 02 september 2024

nieuwe regels

Op weg naar Zaanlands Lyceum smartphonevrij

Beste leerlingen,

Vandaag starten we met het nieuwe schooljaar. We kijken ernaar uit om alle leerlingen en collega's weer te zien en gaan er een mooi jaar van maken. We zullen allemaal even moeten wennen aan de nieuwe klassen en de nieuwe lestijden. En er zijn nieuwe zitplekken in de kleine aula, na vele verzoeken van leerlingen hebben we nu veel meer zitplekken voor in de pauzes.

Vandaag is ook de start van de nieuwe regels rond telefoons in de school: Zaanlands Lyceum smartphonevrij. Nou ja, grotendeels smartphonevrij. Leerlingen mogen hun telefoon alleen gebruiken in de grote aula, kleine aula en in de kluizengang. 

In de rest van het gebouw horen we, zien we en gebruiken we dus geen telefoons. Je bewaart de telefoon thuis of in de kluis. Niet in je broekzak of andere kledingstukken. 

Waarom doen we dit?
Het Zaanlands Lyceum wil een leeromgeving bieden waarin leerlingen en personeel:

- kunnen leren zonder afleiding
- loskomen van hun telefoon(verslaving)
- elkaar zien en ontmoeten

In overleg met personeel, leerlingen, de leerlingenraad en de medezeggenschapsraad is besloten om nog niet geheel over te stappen naar smartphonevrij. Vandaar de telefoonzones. Toch stimuleren we leerlingen om ook in de aula's en de kluizengang de telefoon alleen 'functioneel' te gebruiken en hun schermtijd te beperken. We hopen dat jullie ook elkaar hierin stimuleren.

Overtreden van de regels
Een medewerker die jouw telefoon ziet of hoort buiten de telefoonzones, vraagt je om de telefoon in te leveren. Je noemt je naam en klas, de medewerker schrijft het op een briefje bij je telefoon en levert hem in bij de receptie. Daar wordt je telefoon bewaard, je mag hem aan het einde van jouw lesdag ophalen. In Magister wordt genoteerd dat je telefoon is ingenomen.

Gebeurt dit vaker bij jou? Dan volgt contact met je ouders en een sanctie. 
Gebeurt dit vaker bij heel veel leerlingen? Dan scherpen we het beleid en de regels verder aan, want de regels moeten wel te handhaven zijn. En we willen juist niet met telefoons bezig zijn, dus tientallen of honderden telefoons per dag moeten innemen en bewaren, gaan we niet doen. 

En het rooster dan?
Schrijf je rooster op in je Plenda, agenda of notitieblok. Of leer het voor die dag uit je hoofd. Roosterwijzigingen krijg je te horen in het leslokaal of komen op een bord.

Als we hier allemaal met een positieve insteek aan meewerken, zullen we ook allemaal de voordelen van deze nieuwe telefoonregels ervaren. We horen graag jullie ervaringen.

We wensen iedereen een heel fijn schooljaar toe en veel plezier met de kennismaking met de klas.

Met vriendelijke groeten,

De schoolleiding